01. sz. panasz - börtönbe zárás

Értelmi sérültekkel történt méltatlanságok, törvénytelenségek - és ezek következményei, kezelésük

01. sz. panasz - börtönbe zárás

HozzászólásSzerző: elnök » 2009.04.03. 18:33

Panaszosunk egy egyáltalán nem halló, nem beszélő, 22 éves középsúlyos értelmi sérült fiatalember.
Egy határmenti kisfaluban lakik édesanyjával és két testvérével.

Iskolába sosem járt. Más oktató, fejlesztő vagy bárminemű ellátást soha sem kapott. Édesanyja hiába próbált neki kiskorától kezdve megfelelő ellátást találni. Sok levelet megírt, sok helyen járt segítségért.

Most végre állami ellátásban részesül. Börtönbe zárták, köztörvényes felnőtt emberek között. A börtönben megverték, fogát kiverték, tárgyait ennivalóját elveszik.

Panaszt tenni nem tud. Mivelhogy néma és még a jelnyelvet sem ismeri.
Édeasnyjával, családjával saját kialakult kommunikációjuk van.

A családdal soha baj nem volt, míg a fiatalembert családjuk udvarán a szomszédok rendszeresen nem kezdték zaklatni, bántalmazni.
Ekkor felgyújtotta magát. Életveszélyes állapotából meggyógyították. Teste nagy része megégett. Jelenleg még nem teljesen gyógyult.

Édesanyja felkérésére kezdtünk intézkedni, hogy mielőbb kikerüljön a börtönből.
Garázdaságért, rongálásért - gyakorlatilag pimaszkodásért, ill. ennek következménye miatt van börtönben.
elnök
 
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2009.03.17. 13:23

HozzászólásSzerző: elnök » 2009.04.03. 18:40

A Kézenfogva Alapítvány tájékoztatója:
A levelében felvetett kérdésre – amely az érintett fiatalember büntethetőségét, esetében a büntetés kiszabását, gyógykezelésének lehetőségét érinti - röviden szeretnék választ adni:
A levelében felveti, hogy az Ön számára érthetetlen hogy egy beszámíthatatlan embert gyógykezelés helyett börtönbe kerül. Ezzel kapcsolatosan nagyon fontos. hogy a büntetőjog úgy kezeli ezt a kérdést hogy

1. Amennyiben az elmeműködés kóros állapota (ide tartozhat az értelmi fogyatékosság) képtelenné teszi az érintettet a cselekmény következményeinek felismerésére vagy arra, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék az érintett nem büntethető. Azaz nincs helye semmilyen szankció alkalmazásának.(Azaz nem lehet megállapítani a bűncselekmény elkövetését ilyen esetekben, és nem lehet büntetést kiszabni.) (Btk.24. § (1) Nem büntethető, aki a cselekményt az elmeműködés olyan kóros állapotában - így különösen elmebetegségben, gyengeelméjűségben, szellemi leépülésben, tudatzavarban vagy személyiségzavarban - követi el, amely képtelenné teszi a cselekmény következményeinek felismerésére vagy arra, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék.)

(Itt engedje meg hogy megjegyezzem hogy a Bűntető Törvénykönyv fogalomhasználata „koros elmeállapot” kategóriáinak meghatározásában véleményem szerint nagyon idejétmúlt és meglehetősen stigmatizáló.) A kóros elmeállapot a cselekmény elkövetőjének beszámítási képességét érintheti, kizárhatja. A beszámítási képességet vizsgálva megállapítható, hogy az az alannyá válás egyik feltétele, egyben a bűnösség egyik eleme, amely magában foglalja a felismerési és az akarati képességet. Csak azokban az esetekben zárja ki a büntethetőséget ha a beszámítási képessége az érintettnek kizárt.

1. Ez alól kivétel: akkor, ha az érintett személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekményt követ el (súlyosabb büntetendő cselekmények) kényszergyógykezelése elrendelhető. Btk. 74. § (1) Személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetőjének kényszergyógykezelését kell elrendelni, ha elmeműködésének kóros állapota miatt nem büntethető, és tartani kell attól, hogy hasonló cselekményt fog elkövetni, feltéve, hogy büntethetősége esetén egyévi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kellene kiszabni. A kényszergyógykezelés a kóros elmeállapot folytán nem büntethető személyekkel szembeni intézkedés, amelynek célja a társadalom védelme mellett a gyógyítás. A beszámítási képesség korlátozottsága legfeljebb a büntetés korlátlan enyhítését eredményezheti. (az Ön által leírt ügyben az értelmi sérült fiatalember esetében is) A jogszabályi meghatározásból következően csekélyebb jelentőségű, tárgyi súlyú, illetőleg gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt kényszergyógykezelésnek nincs helye.


2. Amennyiben az elmeműködés kóros állapota (értelmi fogyatékosság) az érintettet korlátozza a cselekmény következményeinek felismerésében vagy abban, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék akkor a büntetése korlátlanul enyhíthető (az Ön által leírt ügyben az értelmi sérült fiatalember esetében is) (Btk. 24. § (2) A büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az elmeműködés kóros állapota az elkövetőt korlátozza a cselekmény következményeinek felismerésében vagy abban, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék)

Annak a kérdésnek a megállapításában hogy a „koros elmeállapot „ – jelen esetben az értelmi fogyatékosság – kizárja vagy korlátozza-e az érintett beszámítási képességét a büntetőeljárás során az i gazságügyi orvos szakértői véleménynek, pszichológus és pszichiátriai szakvéleményeknek van jelentősége.

A büntetés kiszabás során fellebbeztek-e büntetés enyhítéséért, ugyanis a büntetés korlátlan enyhítésére lehetőséget ad a jogszabály!

Ugyanakkor mindenképpen indokolt az elítélt fiatalembert gyógyító nevelő csoportban elhelyezni a büntetés végrehajtása során.

------
Az üggyel foglalkozni fognak.
elnök
 
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2009.03.17. 13:23

Re: 01. sz. panasz - börtönbe zárás

HozzászólásSzerző: elnök » 2009.04.03. 18:42

A fiatalember védelmét - pénzért - vállaló ügyvéd - DR KOVÁCS TAMÁS, Kisvárda - szerint a fiatalember elkövette, amit neki felrónak. Ott van, ahova való.
elnök
 
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2009.03.17. 13:23

Re: 01. sz. panasz - börtönbe zárás

HozzászólásSzerző: elnök » 2009.04.03. 18:45

A börtön ügyeletes parancsnoka azt mondja, hogy ők csak végrehajtanak. Nekik nincs joguk és lehetőségük se fokozott figyelemmel kísérni a fiatal emberrel való történéseket.
Arra sincsen joguk - utasítás hiányában - hogy az adott zárkából kiemeljék és védettebb körülmények közé helyezzék.
elnök
 
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2009.03.17. 13:23

Re: 01. sz. panasz - börtönbe zárás

HozzászólásSzerző: elnök » 2009.04.03. 18:49

A bűntetőbíró által beidézett jeltolmács szerint a fiatalember nagyon rossz állapotban van. A fiatalember panaszkodott, hogy megverték, fogát kiverték - ez látszik, hogy tárgyait, ennivalóját elveszik, cellatársai felakasztással fenyegetik.

Látlelet nem készült. Intézkedés nem történt.

A jeltolmács évek óta ismeri a fiatalembert. Mindig ő segédkezik. Mindig leírták, hogy nem teljesen érti a dolgokat, hogy állapotának megfelelő ellátásra van szükség.

Jelenleg is azon dolgozik, hogy a fiatalember a börtönből kikerüljön.
elnök
 
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2009.03.17. 13:23

Re: 01. sz. panasz - börtönbe zárás

HozzászólásSzerző: elnök » 2009.04.03. 18:51

A Magyar Helsinki Bizottság dolgozik a megfelelő (börtönön kívüli) elhelyezés érdekében.
elnök
 
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2009.03.17. 13:23

Re: 01. sz. panasz - börtönbe zárás

HozzászólásSzerző: elnök » 2009.04.03. 21:51

Felkértünk egy alkalmasnak látszó ügyvédet, hogy vegye át az esetet.
elnök
 
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2009.03.17. 13:23

Re: 01. sz. panasz - börtönbe zárás

HozzászólásSzerző: elnök » 2009.04.03. 21:53

Úgy tűnik van remény áthelyezésre egy komfortosabb börtönbe .
elnök
 
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2009.03.17. 13:23

Re: 01. sz. panasz - börtönbe zárás

HozzászólásSzerző: elnök » 2009.04.13. 12:55

A Kézenfogva Alapítvány felhívta a mamát és keresnek ügyvédet Nekik.

Zolit átviszik a napokban Tiszalökre.
Tiszalöki börtön
Itt egyedül lesz egy zárkában.
Nos zárkán belül megszűnik a verekedés, a cucc elvétel. És talán kultúrált körülmények között az őrök is még kultúráltabbak lesznek.
elnök
 
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2009.03.17. 13:23


Vissza: Értelmi sérültek panaszai

cron