02. Válasz privát levélben érkezett kérdésre

Válaszok a a gondozasidij@gmail.com címre érkezett kérdésekre

02. Válasz privát levélben érkezett kérdésre

HozzászólásSzerző: elnök » 2009.03.19. 23:49

Egyetértek azzal, hogy a súlyos fokban sérült tartós fogyatékosságban szenvedők ellátására és gondozására vállalkozó személyek jogviszonyain változtatni szükséges.
Azonban az aláírásgyűjtő íven, a tájékoztatóban és a leveledben keverednek a jogcímek:
gondozási díj, állami normatíva , munkabér - ezek eltérő tartalmú pénzbeli kifizetések. Ezért nem lehet egyértelműen kiállni egyik elképzelés mellett sem.


A népszavazási kezdeményezés épp arról szól, hogy ÚJ TÖRVÉNYT hozzanak, és ebben az új törvényben szabályozzák állam mennyit ad, kinek adja, mire használható a gondozási díj.
A népszavazásra feltett kérdés egyértelmű - ezt tartalmazza:

állandó felügyeletükre és gondozásukra szolgáló gondozási díjat állapítson meg.

Azaz egy olyan mértékű összeget, amiből - a gondozó személyétől függetlenül a törvényesen adható bért és annak közterheit fedezni lehet. Az a magyar Alkotmányban tiltott diszkrimináció következtében egyértelmű, hogy ez a hatályos Munka Törvénye, ill. a 321/2008. (XII. 29.) számú Korm. rendelet (a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról) alapján a minimálbérnél kevesebb nem lehet.

Az is egyértelmű, hogy ez az összeg kizárólag felügyeletükre és gondozásukra fordítható. Azaz nem csoportosítható át sem rezsibe, sem étkeztetésbe. Akárhol is történjék a gondozás. Ezért nevezzük gondozási díjnak.

Mivel az összeg mértéke bármely gondozandó személy esetén azonos, államilag megállapított (alulról zárt, felülről nyitott) összeg, ezért nevezzük állami normatívának.

Mivel a gondozási tevékenység az munka attól függetlenül, hogy a gondozó és gondozott milyen viszonyban van egymással, ezért nevezzük munkabér-nek.

Azaz, ahogyan az íven egy mondatba nem tudtuk belefogalmazni, de a megfogalmazásból egyértelműen kibontható, ezt követeljük:

olyan állami normatívák módján meghatározott mértékű gondozási díjat, mely diszkriminációmentesen, szektor semlegesen fedezi, az állandó felügyeletre szoruló személyek gondozásáért adandó munkabért és közterheit.

Azaz mi nem többféle dolgot követelünk, hanem csupán ezt az egy fent megjelöltet.
elnök
 
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2009.03.17. 13:23

Vissza: Válaszok beérkezett kérdésekre

cron