03. Válasz privát levélben érkezett kérdésre

Válaszok a a gondozasidij@gmail.com címre érkezett kérdésekre

03. Válasz privát levélben érkezett kérdésre

HozzászólásSzerző: elnök » 2009.03.19. 23:56

Nem tartom helyes megközelítésnek, hogy maga a súlyosan fogyatékos személy adjon megbízást ellátásra, mert a jog szerint nem teheti meg, ha pedig súlyos állapotú akkor nem is tudna megbízást adni.

Utalni szeretnék előző válaszomra:

mivel a népszavazásnak épp az a célja, hogy ÚJ TÖRVÉNY szülessen, szinte indifferens mi van a mostani törvényekben. A mostani csak annyiban számít, hogy gonoszsága apropóján sűrgősen szemétbe kell dobni! Másrészt nem felel meg a valóságnak, hogy a mai jog szerint ne tehetné meg. Szabad szerződési jog alapján - igaz saját pénzén - ma is köthet megbízási szerződést saját gondozására magánszeméllyel IS és intézménnyel IS.

Ettől függetlenül szeretném felhívni minden aggódó figyelmét, hogy MA IS a FOGYATÉKOS SZEMÉLY DÖNTI EL ki gondozhatja őt azok közül, akiket az állam neki megenged!

A kívánt új törvény szerint szélesebb a választhatók skálája.

A mostani - helytelenül ápolási díjnak nevezett - szörnyület igénylésekor az ellátandó személy hozzá kell járuljon az ápolási díj igényléséhez, ill. ha intézetbe megy (teszik), akkor ezzel kijelöli az intézményt a normatívára jogosultságra.

Egyebekben más törvényekből következően őt meg kell kérdezni arról, hogy hol kíván élni, és egyéb őt érintő kérdésekről.

Tehát ma - magánszemélyként - csak közeli hozzátartozó igényelhet ápolási díjat - ha egyéb feltételeknek is megfelel. Ha nincs közeli hozzátartozó, vagy a gondozó közeli hozzátartozó nem felel meg egyéb követelménynek, akkor valaki évtizedekig teljesen ingyen gondozza hozzátartozóját ismerősét, szomszédját, szerelmét, anyósát, stb.

Márpedig Európában tiltott az ingyen munka. Ha az ingyen (vagy félpénzen) foglalkoztató magánszemély akkor fekete munkáról van szó, ha maga az állam, akkor rabszolga munkáról kell beszéljünk. Utóbbi kifejezés mellbevágó, randa fogalom. Csak nincs rá megfelelőbb magyar kifejezés.
elnök
 
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2009.03.17. 13:23

Vissza: Válaszok beérkezett kérdésekre

cron